Over Ellen Verheijen

Tijdens mijn studie aan de Kunstacademie Minerva in Groningen heb ik mij gespecialiseerd in het ontwerpen van gordijnstoffen.
Van dessinontwerpen ben ik langzamerhand overgestapt op schilderen, omdat ik me hierin vrijer kon bewegen. Ik maakte muurschilderingen en schilderijen, het eerste in opdracht en het ander autonoom. Mijn fascinatie voor structuren en patronen kon ik hierin kwijt.
Ik laat mij o.a inspireren door de natuur, tekens en motieven uit andere culturen en verweerde muren.
Ook schilders zoals Klee, Tàpies en Miro zijn van invloed geweest op mijn werk.

Een idee voor een schilderij ontstaat gaandeweg en kan geïnspireerd zijn op een andere cultuur, een ervaring of een reis die ik gemaakt heb maar op ook door het materiaal zelf.  Een stukje stof, een bijzonder papier of voorwerpen die ik tijdens de reis gevonden heb.
Op dit moment werk ik vooral op doek, waarbij ik allerlei materialen gebruik, vaak in lagen over elkaar heen waarbij ik gebruik maak van collage technieken en sjablonen. De lagen kunnen bestaan uit verf, papier, stof, zand en stuc. Door deze lagen onstaan allerlei mengkleuren, structuren, reliëf en diepte.

Naast mijn werk als kunstenaar geef ik sinds 2004 kunstles op basisscholen in Amsterdam via verschillende organisaties. Ook organiseerde ik zelf een aantal projecten en maakte ik muurschilderingen met kinderen in Senegal, België, Mali en Suriname.
In Vietnam deed ik samen met een collega een project voor Medisch Commité Nederland Vietnam met dove kinderen en hun leraren.
(Zie schoolprojecten en CV).

Senegal
In 2004 was ik vier maanden in Senegal. Samen met een Senegalese kunstenaar heb ik een serie schilderijen gemaakt en een tentoonstelling georganiseerd. Dit werd mogelijk gemaakt met hulp van de Nederlandse ambassade en enkele plaatselijke sponsoren. Voor het eerst ben ik daar op doek gaan werken.
Onderwerpen voor de schilderijen kwamen vanuit mijn reflectie op het leven en werken in een totaal andere cultuur.
Ook organiseerde ik een muurschilderproject met verschillende kunstenaars en kinderen van 6 basisscholen.

Nu
Sinds 3 jaar maak ik ook weer dessins voor stoffen, zowel op papier als op de computer. Bij Academie Vogue heb ik een cursus dessin op de computer gevolgd waarbij de programma’s Photoshop en Illustrator gebruikt worden.